De Slag om de Schelde in 1944 was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze bloederige strijd kostte aan 10.000 mensen – militairen én burgers – het leven. De bijnaam van deze slag werd de ‘Vergeten Slag’. De strijd zit niet in het collectieve geheugen van de Nederlanders, zoals de Slag om Arnhem. De gelijknamige speelfilm van Matthijs van Heijningen jr. bracht daarin verandering. Gegrepen door het verhaal? Zeeuwse musea besteden volop aandacht aan de Slag om de Schelde. Treed in de voetsporen en ontdek het verhaal van één van de zwaarste slagen tijdens de Tweede Wereldoorlog,
De Slag om de Schelde vond plaats tussen 2 oktober en 8 november 1944. De slag was bepalend voor de verdere bevrijding van Zeeland en Nederland en zelfs van doorslaggevende betekenis voor de bevrijding van West-Europa. De geallieerden (Britten, Canadezen en Polen) wilden de Scheldemonding op de Duitse bezetter veroveren. Dit was belangrijk, want dan konden troepen en materieel naar Antwerpen worden vervoerd. Tot dat moment verliep de troepenaanvoer nog steeds via Normandië. Echter, de monding van de Schelde was stevig in Duitse handen. Het gebied stond vol bunkers, mitrailleurnesten, versperringen voor troepen uit zee en mijnenvelden.
Na weken van zeer zware gevechten, op de grond en in de lucht, werd de slag gewonnen. Een belangrijk onderdeel van de Slag om de Schelde was operatie Infatuate, gericht op de bevrijding van Walcheren, het laatste stuk land langs de Scheldemonding dat nog in Duitse handen was. De geallieerden besloten de dijken van Walcheren te bombarderen, zodat het gebied onder water kwam te staan. Hoewel de bevolking met pamfletten werd gewaarschuwd, was lang niet iedereen op de hoogte. Hierdoor kwamen tal van Walchenaren door de overstroming om het leven.
Tal van musea vertellen het verhaal
Ben je in Zeeland op vakantie, dan kun je bij tal van musea terecht om het indrukwekkende verhaal van de Slag om de Schelde beter te leren begrijpen. Zo vind je onderaan de stoere zeedijk in Westkapelle dijk- en oorlogsmuseum Het Polderhuis. Dit museum neemt je mee in de roerige geschiedenis van Westkapelle en Walcheren. Natuurlijk is er volop aandacht voor één van de meest aangrijpende periodes in de geschiedenis van het dijkdorp: de bombardementen op de dijken in 1944, de inundatie die er op volgde, het dichten van de dijk en de wederopbouw. Ga tijdens je bezoek aan Westkapelle ook even de zeedijk op. Daar staat een Sherman tank als symbool voor de bevrijding van Westkapelle.
Bevrijdingsmuseum Zeeland
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp neemt je mee door de bewogen jaren van de provincie Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rode draad in dit verhaal is de ‘Slag om de Schelde’. Je maakt een reis door de geschiedenis. Van de opkomst van het fascisme en het nazisme, tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Van binnenvallende Duitse troepen, tot de Jodenvervolging, het verzet en de bevrijding. Je leest persoonlijke verhalen en ontdekt stille getuigen van de oorlog op Zeeuwse bodem. Je treft ze aan in de zalen van het museum maar ook buiten, in het themapark over de Slag om de Schelde dat het museum omringt.
Zeeuws-Vlaanderen
De Slag om de Schelde krijgt ook bij musea in Zeeuws-Vlaanderen volop aandacht. Het Oorlogsmuseum Gdynia in Axel bijvoorbeeld bewaart en beheert voorwerpen, documenten en verhalen over wat gebeurde in de Tweede Wereldoorlog in de regio Axel. De slag om Axel (16 tot 19 september) was een belangrijke overwinning in aanloop naar de Slag om de Schelde.
Heeft u vragen over ons aanbod en wilt u extra informatie?