Klanten geven ons een 9,2
Vakantiehuizen verhuren is ons dagelijks werk en bij ons in goede handen.
Meer dan 50 accommodaties
Gegarandeerd een accommodatie naar wens
Veilig online boeken
Uw informatie en betaling met zorg behandeld
slider

Wat is de Slag om de Schelde

De landelijke aftrap van het lustrumjaar waarin gevierd wordt dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd is en er sindsdien in vrijheid geleefd wordt, vond plaats op 31 augustus 2019 in Terneuzen. Tijdens deze bijeenkomst was er ook volop aandacht voor de Slag om de Schelde. Dit was een belangrijke militaire operatie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De slag vond plaats in 1944, in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland. Met de verovering van beide oevers van de Westerschelde kwam de Scheldemonding vrij en werd Antwerpen de aanvoerhaven voor de geallieerde legers. De Slag om de Schelde is minder bekend dan bijvoorbeeld de slag om Arnhem of de invasie in Normandië, terwijl deze geslaagde slag van cruciale betekenis is geweest voor de bevrijding van Nederland.

Slag om de schelde Oorlog BGH 3

De slag om de Schelde tijdens uw vakantie in Zeeland

Wanneer u op vakantie in Zeeland bent wilt u wellicht meer weten over de Slag om de Schelde. Dat kan! Tot half november organiseren tal van regionale en lokale partijen in Zeeland o.a.:

  • Herdenkingen;
  • Vieringen;
  • En tentoonstellingen.

Deze festiviteiten staan allen in het teken van 75 jaar Slag om de Schelde en de bevrijding van Zeeland.

Slag om de Schelde militairen schotse rokken Foto: Coby Weiers

De landelijke viering van 75 jaar vrijheid duurt nog tot oktober 2020. Zo zal er in januari 2020 stil worden gestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. In de maand april rijdt de Vrijheidexpress door het land waarin verhalen over oorlog en vrijheid worden gedeeld. Op 4 mei is zoals altijd de Nationale herdenking. O0p 5 mei wordt Bevrijdingsdag groots gevierd met Bevrijdingsfestivals en Bevrijdingsmaaltijden door het hele land. Op 5 augustus wordt het einde van de oorlog in Nederlands-Indië en het gehele Nederlandse koninkrijk herdacht. Het slotstuk van 75 jaar vrijheid wordt gevormd door de viering van 75 jaar Verenigde Naties (VN) in Den Haag op 24 oktober. In samenwerking tussen provincie, overheden, musea en verschillende landelijke en lokale organisaties zal in 2020 ook in Zeeland aandacht besteed worden aan deze momenten.

Op de site tweedewereldoorlog.nl staat een online evenementenkalender. Deze wordt steeds gevuld met actuele tentoonstellingen, fiets- en wandelroutes, films en andere activiteiten. Wanneer u verblijft in een vakantiehuis van Blue Green Holiday kunt u deze kalender dus raadplegen. Zo kunt u zien of er in uw vakantieperiode ook evenementen of activiteiten plaats vinden rondom de Slag om de Schelde.

Slag om de Schelde mallard marsFoto: Bennie Krajenbrink

Bevrijdingsmuseum Zeeland en de Slag om de Schelde

Het bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp besteedt uiteraard ook aandacht aan de Slag om de Schelde. Dit is dus ook zeker een bezoekje waard tijdens uw vakantie in Zeeland, want hier kunt u de Slag om de Schelde als het ware beleven in het Bevrijdingspark Zeeland (3 hectare). Dit park maakt onderdeel uit van het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Dit is zeer uniek, nergens in West-Europa is er sprake van een dergelijke opzet. Het park visualiseert te midden van de Zeeuwse elementen water, strand en dijken de oorlogsperiode 1939-1945 en de Slag om de Schelde in het bijzonder. In het park is de unieke en bewaard gebleven noodkerk uit Ellewoutsdijk gereconstrueerd en herbouwd. Verder is het Bevrijdingspark ingericht met bunkers, een baileybrug, versperringen, Shermantanks et cetera.
De openingstijden vindt u op de website van het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Zoals u kunt lezen kunt u dus tijdens uw vakantie bij Blue Green Holiday ook meer te weten komen over de Slag om de Schelde. Heeft u hier vragen over? Stel ze gerust aan ons, wij vertellen u graag meer.

Terug naar overzicht

Heeft u vragen over ons aanbod en wilt u extra informatie?

Slag_om_de_schelde_-_oorlog
Direct boeken
zoek in ons aanbod