Klanten geven ons een 9,2
Vakantiehuizen verhuren is ons dagelijks werk en bij ons in goede handen.
Meer dan 50 accommodaties
Gegarandeerd een accommodatie naar wens
Veilig online boeken
Uw informatie en betaling met zorg behandeld
slider

In Yerseke proef je de liefde voor de zee!

Het karakteristieke Zeeuwse dorp Yerseke is vooral bekend om zijn mossel- en oestercultuur. Voor Yerseke is de mosselvangst en het kweken van oesters de belangrijkste inkomensbron.

De geschiedenis

Vroeger heette Yerseke naar alle waarschijnlijkheid ‘Gersicha’. Op een kreekrug, van het natuurgebied dat nu de Yerseke Moer heet, werd het dorp in 980 gesticht door monniken. Yerseke was toen een boerendorp en lag niet aan het water. Daar bracht ‘quade saterdach’ (onderstaande afbeelding) verandering in. Op Zaterdag 5 november 1530 stond door de Sint Felixvloed een groot deel van Zuid-Beveland onder water. Daardoor kwam Gersicha aan zee te liggen. In het Oosterscheldemuseum in Yerseke is een tentoonstelling over ‘Het verdronken land van Zuid-Beveland’ te zien, een bezoek aan het museum is zeker aan te raden.

Oesters rapen in Yerseke

De oosterschelde en de havens van Yerseke

De naam Gersicha is de loop van de tijd veranderd in Hersicha, Erseke Ierseke en uiteindelijk Yerseke. Het dorp telt 3 havens. Hier is veel te zien. U vindt hier veel schepen en aan de havendijk liggen de authentieke oesterloodsjes met daarachter de oesterputten. Bij het boegbeeld van Yerseke, ‘het mosselmannetje’ bij de ingang van de Julianahaven, heeft u een prachtig uitzicht over Nationaal Park de Oosterschelde. De zeearm is beroemd om zijn vis en schaal- en schelpdieren. U ziet de verwaterpercelen, de mosselbanken van de Zeeuwse mosselen. In Yerseke is ‘s werelds enige mosselveiling. Laten we eerlijk zijn: een echte Zeeuwse mossel of oester smaakt toch het lekkerste!

De oesterputten

Oesters worden opgevist uit de Oosterschelde of de Grevelingen. Aan de Havendijk en Korringaweg vindt u de oesterputten waar de oesters ‘rusten’. De putten zijn grote, ommuurde basins die via een sluis in de buitendijk gevuld kunnen worden met water uit de Oosterschelde. De grote kratten en manden met oesters steken boven het water uit als het water in de putten laag staat.  Mannen in waadpakken en laarzen scheppen de oesters op of maken de putten schoon. De oudste huisjes eromheen en enkele putten dateren uit 1870. De putten zijn ook kreefenparken. Bij de oesterputten vindt u ook kreeftenparken. De kreeften worden geïmporteerd uit Canada, Ierland en Noorwegen, maar natuurlijk heb je ook de Oosterscheldekreeft, waarop mag worden gevist tussen 1 april en 15 juli.

Natuurgebied Yerseke Moer

Aan de andere kant van het dorp ligt het prachtige natuurgebied de Yerseke Moer. Het is één van de meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen van Zeeland. Weidevogels zoals de tureluur, kluut, kleine plevier en de grutto broeden hier. Ook eenden, zoals de wintertaling en slobeend broeden er in grote aantallen en in de winter zitten er duizenden ganzen. Het is zeker het bezichtigen waard.

Het gezellige centrum van Yerseke

Achter de waterkering met zijn bijzondere ijzeren damwanden vindt u het gezellige centrum. Liefhebbers van leuke winkels kunnen in Yerseke hun hart ophalen. Parkeren is gratis en alles is lopend te bereiken. Overal in het dorp, in de havens en de Oesterputten zijn  sfeervolle restaurantjes en oesterproeverijen. Van maandag tot zaterdag verzorgt Tourist Shop Yerseke om 10:30 en 13:30 een rondleiding. De weekmarkt is op vrijdagmorgen van 8.30 tot 12.30 uur in het centrum.

bluegreen holiday centrum yerseke

Krabbetjes vangen aan het Damse strandje

Ook kunt u lekker zwemmen, zonnen en wandelen op ‘t Damse strandje, vlakbij de havens. Bij laag water kunnen er krabbetjes en krukels worden gezocht tussen de stenen en kunt u toekijken hoe de wormenstekers te werk gaan.

Vissen en rondvaarten op de Oosterschelde

In Yerseke zijn schepen die met hengelaars uitvaren en er zijn sloepen te huur voor sportvissers. U kunt prachtige rondvaarten maken over de Oosterschelde of meegaan op een georganiseerde vistocht. De rondvaarten gaan langs de mosselbanken, waar u kunt wadlopen op droogvallende platen in de Oosterschelde. Zeehonden spotten hoort er natuurlijk bij.

bliuegreen holiday vissen yerseke

Vakantie in Yerseke

Zoals u kunt lezen heeft Yerseke heel wat te bieden en is er genoeg te zien en te beleven. Ook de omgeving biedt veel mogelijkheden tijdens een vakantie in Zeeland. Een vakantie in Zeeland, Yerseke en omgeving is dan ook zeker de moeite waard. Wij zijn u graag van dienst bij het vinden van een fijn vakantiehuis voor een onvergetelijke vakantie in Zeeland.

Terug naar overzicht

Heeft u vragen over ons aanbod en wilt u extra informatie?

centrum-yerseke-block
Direct boeken
zoek in ons aanbod