Klanten geven ons een 9,2
Vakantiehuizen verhuren is ons dagelijks werk en bij ons in goede handen.
Meer dan 50 accommodaties
Gegarandeerd een accommodatie naar wens
Veilig online boeken
Uw informatie en betaling met zorg behandeld
slider

Zeeland is in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen. Dat blijkt ook uit het grote aantal monumenten dat de provincie telt. Bijna tweehonderd monumenten herinneren aan deze oorlog. Achter al die monumenten schuilt een verhaal. Interessant voor iedereen die interesse heeft in de strijd die hier gestreden is en stil wilt staan bij de slachtoffers. We nemen je mee in enkele verhalen.

Sloedam

De Slag om de Schelde is misschien wel de beroemdste slag die in Zeeland plaatsvond en vervulde een sleutelrol bij de bevrijding Dit betrof een geallieerde operatie in het zuidwesten van Nederland in oktober en november 1944. Op Walcheren vochten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. Het oorlogsmonument bij de Sloedam, in de buurt van Arnemuiden, herinnert aan deze bloedige strijd, waardoor Oost-Walcheren kon worden bevrijd. Op de gedenkplaats herinneren vijf monumenten aan verschillende militaire operaties. De naam van het later gebouwde viaduct voor de Sloelijn kreeg de naam ‘Mallardviaduct’. De naam verwijst naar het Engelse woord voor `wilde eend’, de codenaam van operatie Mallard.

Westkapelle

Wie in de voetsporen van de Tweede Wereldoorlog Zeeland wil treden, kan niet om Westkapelle heen. De Shermantank op de Zeedijk werd in 1944 bij Westkapelle ingezet om Duitse bezetters te verdrijven. Een andere oorlogsmonument in Westkapelle is de ‘Liberty Bridge’; een houten brug die de zeedijk verbindt met het Polderhuismuseum. Tijdens de oorlog werd Westkapelle zwaar gebombardeerd. Daarbij kwamen naar schatting 180 mensen om. De brug is gebouwd ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Royal Marines.

Kapelle

De Franse begraafplaats in Kapelle is indrukwekkend en je bezoek meer dan waard. Na de Nederlandse capitulatie op 14 mei 1940 probeerden Franse militairen de Duitse opmars in Zeeland zo goed als mogelijk tegen te gaan. Vooral in en rond het Kapelle werd fel gevochten tussen de oprukkende Duitsers en Franse militairen. Tal van Fransen moesten de strijd met de dood bekopen. Een aantal van deze militairen en tientallen Franse militairen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog elders sneuvelden, vonden hun laatste rustplaats op deze begraafplaats.

Park Toorenvliedt middelburg

Middelburg

De herdenkingsomgeving Park Toorenvliedt in Middelburg bestaat uit een park met veel groen, een labyrint van vrede en verzoening, elf bunkers voorzien van (oorlogs)gedichten, speeltoestellen, kunstwerken rondom het grote grasveld, informatieborden en het oorlogsmonument Buffalo Snipe. Dit kunstwerk stelt een Buffalo amfibievoertuig voor ter herinnering aan zes soldaten die ter hoogte van het park met hun Buffalo amfibievoertuig op een mijn liepen en daarbij sneuvelden. De eerste letter van elke dichtregel vormen samen een woord. Ze zijn bedoeld als speurtocht voor de jonge bezoekers van het park.

Liberation Route Marker

De Liberation Route laat zien wat de impact van oorlog is op burgers en militairen. Liberation Route Europe (LRE) loopt van Zuid-Engeland via Frankrijk, België en Nederland tot Berlijn. Het is een route die herdenkingsplekken en verhalen uit heel Europa met elkaar verbindt. Op verschillende plaatsen in Zeeland, onder andere in Kloetinge, Colijnsplaat en Lewedorp, staan herdenkingspunten.

Terug naar overzicht

Heeft u vragen over ons aanbod en wilt u extra informatie?

monumenten Oorlog Zeeland
Direct boeken
zoek in ons aanbod