Met ‘Baarland aan Zee’ maken we Baarland natuurlijk iets te groot, maar feit is dat Baarland (in het Zeeuws: Baerland) een heerlijk dorp aan de Westerschelde is. Het is je bezoek zéker waard. Het dorp heeft enkele bezienswaardigheden, zoals de fundamenten van het middeleeuwse kasteel Hellenburg en natuurlijk Slot Baarland. Vergeet ook je zwembroek niet als je naar Baarland gaat! Het strand hier is niet groot, maar je hebt er een fantastisch uitzicht over de Westerschelde. Leuke vakantietip: pak de stoomtrein naar Baarland!
Baarland is een klein dorp, verborgen tussen de bloemendijken in de Zak van Zuid-Beveland. Het is een levendige toeristische plek. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. Centraal in Baarland ligt de mooie, brede dorpsstraat en het hofjesachtige plein, waar de ‘muziektent’ en de vaete (de vroegere drinkplaats voor het vee) volop tot hun recht komen. Om het pleintje staan lindebomen. Midden in het dorp, achter de kerk, ligt het voormalige Slot Baarland.
Slot Baarland
Slot Baarland moet in zijn gloriedagen een groot kasteel zijn geweest. De burcht die hier eerst stond, werd uitgebreid tot praalkasteel. Op oude prenten zie je een groot gebouwencomplex, compleet met grachten, bijgebouwen, tuinen en muren. In de zeventiende eeuw waren nog enkele ronde torens te zien. Het slot kwam in 1840 grotendeels onder de slopershamer terecht. Toen is een deel weer herbouwd, maar pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg het slot zijn huidige vorm. Het resultaat? Een prachtig klein slot, dat wordt omringd door een slotgracht en een mooi onderhouden tuin. Ga eens kijken! Dat kan op de Dag van het Kasteel (altijd 2e Pinksterdag) en op Open Monumentendag.
Het middeleeuwse Kasteel Hellenburg
Net buiten Baarland kun je de fundamenten van het middeleeuwse kasteel Hellenburg bezichtigen. Waarschijnlijk is het kasteel Hellenburg ontstaan rond het jaar 1300. Het vierkante kasteel werd in de loop van de veertiende en wellicht de vijftiende eeuw gebouwd. Het werd tijdens een stormvloed in de 15e eeuw verwoest. Het kasteel werd in 1957 bij toeval ontdekt tijdens grondwerken. Het fundament van de hoofdburcht was verrassend goed bewaard gebleven. Van de voorburcht is niet veel overgebleven. De voorburcht lag aan de noordzijde van het kasteel. Een bijzonder feit is dat de hoofdburcht niet via een brug toegankelijk is geweest, maar via een dam. De ruïne van het kasteel staat op de monumentenlijst en is toegankelijk voor publiek.
Stoomtrein Goes-Borsele
Baarland had een station aan de tramlijn Goes – Hoedekenskerke – Goes. Dit station wordt nu alleen nog gebruikt door de Stoomtrein Goes – Borsele. In de stoomtrein beleef je een treinreis zoals deze begin vorige eeuw plaats had kunnen vinden. Op de houten banken van de 3e klasse, of op het luxe pluche van de 1e /2e klasse, zie je het landschap aan je voorbij glijden!
Naar het strand!
Het strandje van Baarland is niet groot, maar wél gezellig! Het strand wordt regelmatig opgespoten, zodat de badgasten er telkens optimaal gebruik van kunnen maken. Naast het strand ligt strandbrasserie De Landing. Niet alleen badgasten, maar ook veel locals komen hier borrelen of eten. Ook leuk voor, tijdens of na je bezoek aan Baarland is de Compagnie Surf et Turf. Dit is een nostalgische treinwagon met keuken, bar en zitplaatsen, groot overdekt terras op ‘uitzichthoogte’ en een sfeervol buitenterras. Bij laagwater komen voor Surf et Turf zandbanken vrij waarop je regelmatig zeehonden ziet liggen, die genieten van de Zeeuwse zon. Vanaf het terras heb je bovendien een prachtig uitzicht op de scheepvaart van en naar Antwerpen. Tot slot noemenswaard is De Kleine Toren van Baarland. Een top adres om culinair te genieten!
Heeft u vragen over ons aanbod en wilt u extra informatie?