Klanten geven ons een 9,2
Vakantiehuizen verhuren is ons dagelijks werk en bij ons in goede handen.
Meer dan 50 accommodaties
Gegarandeerd een accommodatie naar wens
Veilig online boeken
Uw informatie en betaling met zorg behandeld
slider

Zeg je Nederland, dan zeg je molens. En veel van deze kenmerkende molens staan in Zeeland. Hoewel molens bezoeken op het eerste gezicht misschien wat saai lijkt, is niets minder waar: elke molen heeft een bijzonder uiterlijk en verhaal dat ze interessant maken en leuk om te bezoeken met kinderen! Kom jij ze ook bekijken? In deze blog zetten we de leukste voor je op een rij.

De molens van Wemeldinge

We starten in Zuid-Beveland, waar je in het gezellige dorp Wemeldinge twee prachtige molens vindt met een bijzonder verhaal. En die molens zie je al van ver; ze zorgen voor die kenmerkende skyline. De ene heet De Aeolus, de ander De Hoop. De eerste molen, De Aeolus, vind je aan de Bonzijweg 15. Deze koren- en pelmolen is een zogenaamde stellingmolen. Dat betekent dat ‘ie een hoge galerij heeft. De molenaar loopt over deze stelling, die rondom de molen is gebouwd, om bijvoorbeeld de zeilen van de wieken te halen. Dit soort molens vind je vaak binnen de bebouwde kom, want op die manier vangen ze meer wind.

Op 23 juli 1868 brak er brand uit in de molen. Dit zorgde voor grote schades. Er werd een nieuwe molen gebouwd, maar niet zomaar één. De Aeolus (Griekse god van de wind) werd groter, ruimer en hoger dan De Hoop, als revanche op Johannes van Belois. Deze molenaarsknecht had De Hoop laten bouwen toen hij in 1866 voor zichzelf begon.

Molen Wemeldinge

De molen stond nog maar een paar jaar, toen op 15 juni 1870 opnieuw grote brand uitbrak. Veel molens hebben te maken gehad met brand, voornamelijk als het hard waaide. Want bij teveel wind kon de molen te hard gaan draaien, wat veel wrijving veroorzaakte. Het houten draaiwerk kon zó heet worden, dat het simpelweg vlam vatte. Maar deze brand was onder mysterieuze omstandigheden. Opnieuw was de Aeolus zwaar beschadigd. De Goesse rechtbank vond het op z’n zachtst gezegd verdacht. Er werd een onderzoek gestart naar wie de dader was, maar de luxe van beveiligingscamera’s kenden ze in die tijd natuurlijk nog niet. Hard bewijs is nooit gevonden, maar slechts een kleine week na de brand, op 21 juni 1870, beroofde de verdachte molenaar zichzelf van het leven.

Binnen een jaar werd de Aeolus gerenoveerd en de molen bleef tot 1892 bewoond. Als je goed kijkt, herken je de woning nog. De molen heeft heel wat pech gehad. In 1890 sloeg de bliksem in. Dit zorgde gelukkig niet voor nóg een brand, maar opnieuw was er veel schade toegebracht. Dat was waarschijnlijk de druppel; de molen werd verlaten.

Neem een kijkje bij deze molen met een bewogen verhaal op zaterdagmiddagen, of als de molen draait. Molenaar Peter Bak laat hier op vrijwillige basis de molen draaien. En dat levert mooie plaatjes op!

Nostalgisch winkelen in De Korenhalm in ‘s Gravenpolder

Oké, volgende: stellingmolen De Korenhalm in ‘s Gravenpolder uit 1876. Deze molen bezorgt je een heerlijk nostalgische ervaring, want molenaar Toon Hendrickx maalt hier op vrijwillige basis graan dat je kan kopen in het schattige winkeltje Onder de Meule. Zeeuws voor: onder de molen! Je kunt kiezen uit veel soorten bak- en streekproducten, die leuk zijn om voor jezelf te houden of cadeau te doen. Het meel dat door deze molen is gemalen, koop je in van die ouderwetse, bruine papieren zakken. Of neem je liever Zeeuwse bloem? Als je graag bakt, is dit een goede tip, want je bakt met deze bloem extra lekker brosse koekjes.

Het winkeltje is iedere vrijdag en zaterdag geopend van 9.00 uur tot 16.30 uur. De molen is ook te bezichtigen van mei tot september, op vrijdagen en zaterdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur. Liever op een ander tijdstip langskomen? Doe even een belletje, want het kan ook op afspraak.

Vakantiemolen Zeeland

Van molen naar ultiem vakantiehuisje bij De Ouwe Meulen

Slapen in een molen? Tuurlijk! Dit wel heel unieke vakantiehuisje vind je in Nieuwdorp bij B&B De Ouwe Meulen. Deze molen is in stijl omgebouwd tot een gezellige en sfeervolle B&B, maar met oog voor de oude details. Je vindt ‘m in het waardevolle cultuurlandschap de Zak van Zuid-Beveland, met prachtige wandel- en fietsroutes langs mooie oude dorpjes en bijzondere natuur. Steden als Middelburg liggen op nog geen kwartier rijden en je hebt binnen een mum van tijd uitgestrekte Zeeuwse stranden onder je voeten.

Zo’n overnachting is best een unieke ervaring. Je hebt heel de molen voor jezelf en kijkt ‘s avonds romantisch vanaf de stelling naar de sterrenhemel. Eigenaren Guido en Petra zorgen voor een uitgebreid ontbijt en leggen je graag in de watten. Er is ruimte voor 4 personen, dus ook deze locatie is top om met het gezin te bezoeken.

Logeer in molen Landzigt in Wissenkerke

Nog zo’n bijzondere overnachtingsplek: molen Landzigt in Wissenkerke. Deze compleet gerenoveerde logeermolen in Wissenkerke stamt uit 1826 en is de ideale plek voor een fantastische vakantie. De korenmolen biedt plaats aan 4 à 5 personen en heeft ook een heerlijk zonneterras. Zo kun je met gemak comfortabel het jaar door van de zon genieten met je favoriete drankje, want achter het glas heb je geen last van de wind. En, of je nu buiten staat, onder de douche of op de tweede verdieping, je hebt overal schitterend uitzicht op de landerijen. In de buurt zijn talloze activiteiten te beleven, zoals een bezoekje aan tropisch zwembad Omnium, Deltapark Neeltje Jans of een fijne dag aan zee op een van de schoonste stranden van Nederland aan de Noordzee. Een aanrader dus.

Bakken, bakken en nog eens bakken: meel van molen De Lelie

Aan de Middelburgsestraat 110 staat stellingmolen De Lelie. Dit is zowel een koren- als pelmolen, die wordt bemand door de molenaars Henk en Jasper Corbijn. Deze uit 1872 stammende molen is in 1980 geheel gerenoveerd.

In 1940 verloor de molen een wel heel belangrijk onderdeel: de wieken. Maar niet om de reden die je misschien zou denken – de oorlog had er niets mee te maken. Het was een zware storm die over het land raasde en honderden molens in België en Nederland verwoestte. De as brak en nam het wiekenkruis mee naar beneden. In zijn val nam het een groot deel van de stelling mee. Vermoedelijk zijn de resten van de kap toen weggewaaid. Omdat het oorlog was, kon de molen niet hersteld worden, maar er werd een motor van 40 pk geplaatst, zodat de molen toch in bedrijf kon blijven.

De molen is te bezichtigen op zaterdagen van 9.00 tot 17.00 uur en dat is zeker een aanrader, want je vindt er ook een winkel met allerlei bakmixen en streekproducten. De bakkers onder ons zullen er ongetwijfeld hebberig van worden. Wat dacht je van  pannenkoeken-, bolus-, speculaas-, oliebollen-, wafel- of smoutermix? Ze hebben ook Zeeuwse cadeaupakketten en veel soorten meel, zoals rogge- en boekweitmeel.

In 1991 werd door een groep Zeeuwse boeren Zeeuwse Vlegel opgericht, wat staat voor duurzaam zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest geteelde tarwe. De pareltarwe wordt in De Lelie gepeld. Deze molen is een van de laatste met een pelsteen in bedrijf en is daarom belangrijk voor de omgeving. Regionale en ambachtelijke producten verzekerd!

Daar op een berg…staat molen De Jonge Johannes

In Serooskerke vind je Pannenkoek- en speelboerderij De Jonge Johannes. Deze locatie is perfect voor een uitje met het hele gezin. Zoek de uitgang in het maïsdoolhof, laat kinderen naar hartelust spelen in de grote buitenspeeltuin en daag elkaar uit voor een spannend potje midgetgolf. Maar neem ook zeker een kijkje bij de molen zelf, want die is een beetje anders dan de voorgaande molens in deze blog.

Molen de Jonge Johannes

De Jonge Johannes is namelijk een beltmolen, die gebouwd is op een hoger gelegen deel. Soms lag zo’n heuvel er van nature al, maar vaak genoeg zijn dit soort belten aangelegd om molens op te bouwen. Zo konden de wieken meer wind vangen. Tot 1963 maalde deze molen graan op pure windkracht. Daarna werd gebruik gemaakt van een motor. Het is erg leuk om in het aangelegen restaurant een pannenkoek te gaan eten, want het meel komt van deze molen!

Terug naar overzicht

Heeft u vragen over ons aanbod en wilt u extra informatie?

Molen korenhalm 's Gravenpolder
Direct boeken
zoek in ons aanbod